FOAF-a-Matic

[Danski] [Nizozemski] [Engleski] [Francuski] [Njemački] [Grčki] [Mađarski][Japanski] [Talijanski] [Korejski] [Španjolski] [Švedski] [Trad. kineski]

Autor Leigh Dodds. Prijevod na hrvatski Lidia Rovan

Uvod

FOAF-a-matic je jednostavna Javascript aplikacija koja omogućava kreiranje FOAF ("Friend-of-A-Friend") opisa neke osobe. Više o tome možete pročitati u članku Edda Dumbilla XML Watch: Finding friends with XML and RDF" koji možete pronaći na the FOAF homepage on RDFWeb, kao i FOAF vocabulary description (opis FOAF rječnika).

Ukratko, FOAF je način da opišete sebe - vaše ime, e-mail adresa, popis vaših prijatelja -- koristeći XML i RDF. Ovo omogućava programima, koji mogu biti i dio automatskog pretraživača, da procesiraju te opise da bi mogli pronaći informaciju o vašoj zajednici kao i zajednicama čiji ste član. FOAF ima potencijal da potakne razvoj online zajednice. Ben Hammersely u svom članku "Click to the Clique" istražuje te ideje.

FOAF-a-Matic je stvoren da bi omogućio da na što jednostavniji način kreirate svoj FOAF opis. Jednostavno popunite polja obrasca na ovoj stranici sa podacima koje želite dodati u svoj opis. Minimalno morate popuniti vaše ime i e-mail adresu, kako za vas tako i za sve prijatelje koje želite navesti. Navođenje vaših prijatelja (možete ih dodati koliko hoćete) je korisno, jer na taj način omogućavate 'Internet paucima' koji indeksiraju i analiziraju opise da među svim opisima povežu razne grupe ljudi.

Napomena: nijedna unesena informacija nigdje se ne sprema ni na koji način. Procesiranje se u potpunosti izvršava na strani klijenta, te je time vaša privatnost osigurana.

Ukoliko imate bilo kakve komentare na aplikaciju ili dodatna pitanje o FOAF-u možete se uključiti u RDFWeb-dev mail listu?

Dopuna: Trenutno radim na FOAF-a-Matic Mark 2 desktop aplikaciji koja će omogućavati kreiranje i upravljanje FOAF podacima.

Obrasci

Osobni podaci

Neke informacije o vama, te kako vas se može kontaktirati.

Titula (Mr, Mrs, Dr, etc)
Ime
Prezime
Nadimak
Vaša E-mail adresa
Osobna stranica
Vaša slika
Broj telefona

Posao

Informacije o mjestu vašeg zaposlenja.

Web stranica mjesta vašeg zaposlenja
Web stranica s opisom posla kojeg obavljate

Škola

Koju ste školu pohađali?

Web stranica vaše škole

Osobe koje poznajete

Recite nešto o osobama koje poznajete. Kliknite "Dodaj prijatelja" da bi otvorili dodatan prostor za unos osoba. Ukoliko vaš prijatelj već posjeduje FOAF opis, uensite link u polje "Pogledaj i".

Generiraj rezultate

Sada kada ste popunili podatke spremni ste da se pretvorite u FOAF...

Zaštiti e-mail adresu od spam-a

Što sad?

Objavite vaš FOAF opis

Ovo je jednostavan dio. Samo kopirajte generirani FOAF opis iz tekst polja poviše i spremite ga u datoteku. Postavite datoteku na vašu Web stranicu negdje gdje je svima javno dostupna. Dobra je ideja tu datoteku nazvati "foaf.rdf" kako bi se pri pronalažanju FOAF datoteka na Web-u mogao korsititi Google pretraživač .

Vaš FOAF opis je sad spreman, trebate još samo ljude koji će naići i pročitati ga...

Pridružite se FOAF zajednici

'Otkrivanje' FOAF-a (npr. kako FOAF kompatibilne aplikacije mogu pronaći vaš opis) je još tema raspravljanja. Ako imate prijedloge pošaljite ih na RDFWeb-dev mail lista. Uglavnom, postoje tri mogućnosti. Možete probati neke ili sve od njih.

Korištenje Link oznake

Aaron Swartz je predložio korištenje HTML link oznake koja bi usmjerila na vaš FOAF opis, na sličan način na koji blogeri pokazuju na svoje RSS sadržaje. Evo kako bi to trebalo izgledati:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Upućivanja od prijatelja

Još jedan način da bi vaš FOAF bio indeksiran je da netko drugi (npr. prijatelj) pokaže na njega. FOAF pauk bi tako mogao proći sve FOAF datoteke. Ovo možete postići ako napravite sljedeće promjene vašeg FOAF opisa:

  1. Promijenite rdf:RDF element kako bi dodali 'RDF Schema namespace' na sljedeći način: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Možete tada dodati link na druge FOAF opise dodavajući po jedan rdfs:seeAlso element za svaku dodatnu datoteku na sljedeći način:
  3. <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.example.com/friends.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Dopuna:: ukoliko vaši prijatelji već imaju FOAF opis, tada ih uključite u 'Pogledaj i' polje u obrascu poviše. Možete također Uputite prijatelja na FOAF-a-matic

Koristeći FOAF oglasnu ploču

Jedan očigledan način na koji bi aplikacije mogle otkrivati FOAF opis je da postoji registar osoba. Ja sam započeo jednostavan način za ostvarenje tog cilja FOAF oglasna ploča. Jednostavno posjetite FOAFWiki i urediteFOAFBulletinBoard stranicu tako da dodate vaše ime i link na vaš FOAF opis. Ja sam već dodao svoje tako da vam to može poslužiti kao primjer.

Primjenjujući magiju HTML Tidy-a i XSLT-a znači da aplikacije kao što je FOAFbot Edda Dumbilla mogu procesirati taj index. Posjetite FOAFBot stranicu kako biste saznali kako je možete vidjeti u akciji.

Licenca

Ovaj rad je licenciran preko Creative Commons License.

Creative Commons License


[FOAF Hackery]