FOAF-a-Matic

Γραμμένο από τον Leigh Dodds. Μετάφραση από τον Μάνο

Introduction

Το FOAF-a-matic είναι μια απλή JavaScript εφαρμογή, που επιτρέπει την δημιουργία περιγραφών FOAF ("Friend-of-A-Friend", ελλ: "Φίλος ενός φίλου") του εαυτού σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το FOAF στο άρθρο "XML Watch: Finding friends with XML and RDF" του Edd Dumbill, στην FOAF σελίδα του RDFWeb και στην λεξικολογική περιγραφή του FOAF.

Εν συντομία, το FOAF είναι ένας τρόπος να περιγράφετε τον εαυτό σας -- το όνομα, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email), και τους φίλους σας -- χρησιμοποιώντας XML και RDF. Αυτό επιτρέπει σε εφαρμογές να επεξεργαστούν αυτές τις περιγραφές, ίσως σαν κομμάτι μιας αυτόματης μηχανής αναζήτησης και να ανακαλύψουν πληροφορίες για εσάς και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες είστε μέλος. Το FOAF προσφέρει την προοπτική υποστήριξης σε πολλές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο χώρο των εφαρμογών διαδυκτιακών κοινοτήτων. Το άρθρο του Ben Hammersely "Click to the Clique" για την ιστοσελίδα της Guardian Unlimited εξερευνεί περαιτέρω αυτές τις ιδέες.

Το FOAF-a-Matic παρέχεται ως ένας γρήγορος και απλός τρόπος για εσάς να δημιουργήσετε την FOAF περιγραφή σας. Απλά χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας όποιες λεπτομέρειες θα θέλατε να προσθέσετε στην περιγραφή σας. Το όνομα και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) είναι απαραίτητα, όπως και για τους φίλους που ίσως προσθέσετε. Αξίζει να προσθέσετε φίλους στην περιγραφή σας (νιώστε ελεύθεροι να προσθέσετε όσους επυθιμείτε) γιατί τότε, όταν κάποιος επεξεργαστής FOAF διαβάσει και καταλογογραφίσει την περιγραφή σας, θα μπορεί να σας συσχετίσει σαν ένα δίκτυο ατόμων.

Σημείωση: ουδεμία από τις πληροφορίες που θα υποβάλετε σε αυτήν την σελίδα δεν αποθηκεύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Όλη η επεξεργασία της φόρμας γίνεται στον υπολογιστή σας χωρίς να αποστέλλεται οποιαδήποτε πληροφορία σε κάποιο διακομιστή, έτσι η ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων είναι εγγυημένη.

Αν έχετε σχόλια σχετικά με αυτήν την εφαρμογή ή περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το FOAF, ίσως θα έπρεπε να γίνετε μέλος της λίστας RDFWeb-dev.

Ενημέρωση: κατά την παρούσα περίοδο γράφεται η επόμενη έκδοση αυτής της εφαρμογής (FOAF-a-Matic Mark 2), η οποία θα μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας σαν εργαλείο δημιουργίας και ελέγχου των FOAF δεδομένων σας.

Οι φόρμες

Προσωπικά

Λίγες πληροφορίες για εσάς και πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας.

Τίτλος (Mr, Mrs, Dr, etc)
Όνομα
Επίθετο
Ψευδώνυμο
Ηλεκτρονική διεύθυνση (Email)
Προσωπική ηλεκτρονική σελίδα (Homepage)
Φωτογραφία
Αριθμός τηλεφώνου

Εργασία

Πληροφορίες για την εργασία σας

Εργασιακή ηλεκτρονική σελίδα (Work homepage)
Ηλεκτρονική σελίδα περιγραφής επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Εκπαίδευση

Που πήγατε σχολείο;

Σχολική ηλεκτρονική σελίδα (School homepage)

Άνθρωποι που γνωρίζετε

Πείτε στο FOAF-a-matic για μερικούς ανθρώπους που γνωρίζετε. Πατήστε στο "Add Friend" αν χρειάζεστε περισσότερο χώρο για να προσθέσετε και άλλους. Αν κάποιος φίλος σας έχει ήδη μια περιγραφή FOAF, συνδέστε την χρησιμοποιώντας το πεδίο 'Δείτε επίσης'.

Δημιουργία αποτελεσμάτων

Τώρα μπορεί να δημιουργηθεί η FOAF περιγραφή σας...

Προστασία ηλεκτρονικής διεύθυνσης απο spammers

Και τώρα;

Δημοσιεύοντας την FOAF περιγραφή σας

Τώρα τα εύκολα. Απλά αντιγράψτε την FOAF περιγραφή που έχει δημιουργηθεί από το παραπάνω πεδίο και επικολλήσετε το σε ένα καινούργιο αρχείο. Τοποθετήστε το αρχείο αυτό στο διαδικτυακό σας χώρο, κάπου που να είναι προσβάσιμο΄ είναι μια καλή ιδέα να ονομάσετε αυτό το αρχείο "foaf.rdf" έτσι ώστε μηχανές αναζήτησης σαν το google να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευρέσεις αρχείων FOAF στο δίκτυο.

Η FOAF περιγραφή σας είναι τώρα έτοιμη, χρειάζεστε απλώς ανθρώπους να την διαβάσουν...

Συμμετέχοντας στην κοινότητα του FOAF

Η διάσταση της 'ανακάλυψης' του FOAF (δηλαδή, πώς εφαρμογές του FOAF ανακαλύπτουν την περιγραφή σας) είναι ακόμα ένα θέμα υπό συζήτηση. Αν έχετε προτάσεις τότε μπορείτε να τις στείλετε στην λίστα RDFWeb-dev. Υπάρχουν πάντως τρεις διαδεδομένοι τρόποι. Ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε μερικούς οι όλους από αυτούς.

Χρησημοποιώντας το στοιχείο link της HTML

Ο Aaron Swartz πρότεινε την χρήση του link στοιχείου της HTML σαν δείκτη της τοποθεσίας FOAF περιγραφών, όπως το χρησιμοποιούν οι bloggers για να δείχνουν την τοποθεσία των RSS αρχείων τους. Παράδειγμα:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Αναφορές από φίλους

Ένας άλλος τρόπος να καταλογογραφηθεί το FOAF αρχείο σας είναι να αναφέρεται σε αυτό κάποιος φίλος σας μέσω ενός άλλου FOAF αρχείου. Ένας καταλογογράφος FOAF μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ανακαλύψει όλα τα FOAF αρχεία που συνδέονται με αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να κάνετε και εσείς κάτι τέτοιο με τις παρακάτω μετατροπές στην FOAF περιγραφή σας:

  1. Μετατρέψτε το στοιχείο rdf:RDF έτσι ώστε να προστεθεί το RDF Schema namespace, όπως παρακάτω: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Μπορείτε τώρα να προσθέσετε links που παραπέμπουν σε άλλα FOAF αρχεία προσθέτοντας ένα rdfs:seeAlso στοιχείο για κάθε αρχείο ως εξής:
  3. <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.example.com/friends.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Ενημέρωση: αν οι φίλοι σας έχουν ήδη δημιουργήσει την FOAF περιγραφή τους, γράψτε την τοποθεσία της στο πεδίο 'Δείτε επίσης' της παραπάνω φόρμας. Μπορείτε επίσης να υποδείξετε το FOAF-a-matic σε ένα φίλο.

Χρήση του πίνακα ανακοινώσεων του FOAF

Ένας προφανής τρόπος για την ανακάλυψη FOAF περιγραφών είναι ένας κατάλογος ανθρώπων, σαν το FOAF Bulletin Board (ελλ: πίνακας ανακοινώσεων του FOAF). Απλά επισκεφθείτε το FOAFWiki, και επεξεργαστείτε την σελίδα του FOAFBulletinBoard προσθέτοντας το όνομα σας και ένα link (URL) FOAF περιγραφή σας. Έχω ήδη τοποθετήσει το δικό μου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα.

Χάρη στην μαγεία του HTML Tidy και λίγου XSLT σημαίνει ότι εφαρμογές σαν το FOAFbot του Edd Dumbill μπορούν να επεξεργαστούν αυτόν τον κατάλογο. Επισκεφθείτε την σελίδα του FOAFBot για πληροφορίες για το πώς να το δείτε εν δράση.

License

Αυτό το έργο χρησημοποιήται κάτω απο μια Creative Commons License (ελλ: Άδεια Δημιουργικών Κοινών).

Creative Commons License (ελλ: Άδεια Δημιουργικών Κοινών)


[FOAF Hackery]