FOAF-a-Matic

[English] [Japanese] [French] [Spanish] [Danish] [Swedish] [Greek] [German] [Italian] [Korean] [Hungarian]

Írta Leigh Dodds. Fordította Stefan Braun.

Bevezetés

A FOAF-a-matic egy egyszerû Javascript programm, ami egy FOAF ("Friend-of-A-Friend"=Barát barátja) leírást készít rólad. Többet a FOAF-ról Edd Dumbill cikkében "XML Watch: Finding friends with XML and RDF"(Barátok találása XML és RDF segítségével) találsz, a FOAF honlapján az RDFWeb-ben, és a FOAF szótárában.

Röviden szólva a FOAF önmagad leírásának egy módja -- neved, email címed, és barátaid -- XML-t és RDF-et használva. Ez elõsegíti ezen leírások software által való feldolgozását, talán egy automata keresõgép részeként, információkat találni rólad és onlineközösségekrõl, melyeknek a tagja vagy. A FOAF-nak meg van az potenciálja, hogy hozzájáruljon sok érdekes onlineközösségek fejlesztéséhez. Ben Hammersely "Click to the Clique" cikke a Guardian Unlimited weboldalán bõvebben ír errõl.

A FOAF-a-Matic egy gyors és könnyû utat biztosít neked ahhoz, hogy elkésítsd a FOAF leírásod. Egyszerûen csak töltsd ki az Ûrlapokat ezen az oldalon és add meg azokat a részleteket, melyeket leírásodhoz szeretnél kapcsolni. Legalább a nevedet és email címedet kell megadnod, ugyanúgy minden barátod nevét és email címét, akit fel szeretnél venni. Megéri néhány barátodat a leírásodba felvenni (annyit vehetsz fel amennyit akarsz), mert a FOAF indexelõ, azokat is felveszi a te indexedbe. Így minden egyén egy hálózatba kapcsolódik.

Megjegyzés: Az információk, melyeket ezen az oldalon megadtál, semmilyen módon nem lesznek felhasználva vagy tárolva. Az feldolgozás csak kliensoldalon megy végbe, így megõrzöd a privátszférádat.

Ha van valami észrevételed ezzel kapcsolatban vagy vannak további kérdéseid a FOAF-ról, csatlakozz az RDFWeb-dev mailing listához.

Update: Pillanatnyilag a FOAF-a-Matic Mark 2 egy desktop alkalmazást fejlesztek, ami FOAF adataidat elõállítja és rendezi.

A formulárisok

Személyes információk

Adatok rólad és hogyan lehet téged elérni.

Megszólítás (Mr, Mrs, Dr, stb.)
Utónév
Családinév
Becenév
Email cím
Honlap
Fotó
Telefonszám

Munkahely

Információk a munkahelyedrõl.

Munkahely honlapja
Munkád leírásának weboldala

Iskola

Hol jártál iskolába?

Iskolád honlapja

Ismerõseid

Írd be a FOAF-a-Matic-ba ismerõseidet. Kattoljál "Barát hozzáadása" gombra, hogy új mezõket kapjál további barátaidnak. Van egy barátodnak egy FOAF leírása, akkor írd be a linket hozzá a "Lásd itt" mezõbe.

Elkészítés

Miután mindent kitöltöttél, készen állsz FOAF-fá válni...

Email cím védelme spamelõk ellen.

Mi történik utánna?

Tedd nyílvánossá FOAF leírásod

Ez a könnyû része. Egyszerûen másold ki a szövegmezõbõl az elkészült FOAF leírást és másold be egy üres file-ba. Tedd valahová a weboldaladra ahol nyílvánosan megtalalható. Jó ötlet, ha ezt a file-t "foaf.rdf"-nek nevezed el, hogy egy google keresés segítsen a FOAF file-odat megtalálni a weben.

Ezzel a FOAF leírásod készen van, már csak arra van szükség, hogy az emberek rátaláljanak és elolvassák...

Csatlakozás a FOAF közösséghez

A FOAF megtalálási része még mindig vita tárgya (pl. programok, amik FOAF-fal dolgoznak, megtalálják a te leírásodat). Ha vannak javaslataid, akkor küld el az RDFWeb-dev mailing list címére. Már van három megoldás. A legjobb ha az összeset kipróbálod.

A Link Tag használata

Aaron Swartz javasolta, hogy mutasson a HTML Link Tag a FOAF leírásra, pontosan úgy, mint ahogy a bloggerek az RSS bejegyzésükre mutatnak. Így kellen kinézni:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Egy barát ajánlata

Egy másik javasolt út a FOAF file-odat indexelni, egy másik (pl. barátod) arra utal. Egy FOAF spider minden FOAF file-t bejárhat. A legegyszerûbb, ha a FOAF leírásodba ezt hozzáteszed:

  1. Változtasd meg az rdf:RDF részt és csatold hozzá az RDF Séma Namespace-t ebben a formában: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Ezzel fel tudsz venni linkeket a FOAF leírásodba, minden file-ba egy rdfs:seeAlso részt csatolsz hozzá:
  3. <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.example.com/friends.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Update: Ha barátaidnak van már FOAF leírása, akkor vedd fel õket a "Lásd itt" mezõbe, a fenti ûrlapban. Ajánlhatod egy barátodnak a FOAF-a-matic-otis.

Használd a FOAF-fórumot

Egy személyi adatbank egy kézenfekvõ dolog a FOAF leírásaidnak. Egy egyszerû út a FOAF fórumon keresztül vezet. Látogass el a FOAFWiki-hez és szerkezd a FOAFBulletinBoard oldalát, kapcsold hozzá neved és a FOAF leírásodat. Példakénk már kitöltöttem adataimmal.

A HTML Tidy és XSLT alkalmazásával, programok mint Edd Dumbill's FOAFbot fel tudják dolgozni ezeket az adatokat. A FOAFBot honlapján megtalálksz minden információt és példát, hogyan is dolgozik a FOAFbot.

Engedély

Ez a munka a Creative Commons Licens alatt van engedélyezve.

Creative Commons License


[FOAF Hackery]