FOAF-a-Matic

Skrevet af Leigh Dodds. Oversat af Morten Frederiksen.

Introduktion

FOAF-a-Matic er en simpel Javascript applikation der kan hjælpe med at lave en FOAF-beskrivelse ("Friend-of-A-Friend", "Ven-af-en-Ven") af dig selv. Du kan læse mere om FOAF i Edd Dumbills artikel "XML Watch: Finding friends with XML and RDF" ("Find venner med XML og RDF"), på FOAF-hjemmesiden på RDFWeb samt i FOAF's tekniske beskrivelse.

Kort fortalt: FOAF er en måde at beskrive dig selv på -- dit navn, e-mail adresse og de mennesker du er venner med -- ved hjælp af XML og RDF. Det gør det muligt for software at "forstå" disse beskrivelser, måske som en del af en automatiseret søgemaskine, og dermed opdage information om dig og de sociale grupper du er medlem af. FOAF har potentiale til at fremme mange interessante udviklinger indenfor online-grupper, Ben Hammersleys artikel "Click to the Clique" ("Klik til kliken") på The Guardian Unlimited ser nærmere på disse muligheder.

FOAF-a-Matic stilles til rådighed som en hurtig og nem måde at danne din egen FOAF-beskrivelse. Det er nemt, benyt blot de forskellige felter på denne side, og udfyld de detaljer du finder passende at beskrive dig selv med. Som minimum skal du dog udfylde dit navn og e-mail adresse, og tilsvarende for de af dine venner du angiver. Det er en god idé at angive et par venner i din beskrivelse (tilføj endelig så mange du har lyst til), for så vil det være muligt for de forskellige FOAF-robotter at forbinde dig og dine venner som et virtuelt netværk når din beskrivelse bliver indekseret.

NB: De oplysninger du indtaster på denne side bliver IKKE brugt eller gemt på nogen måde. Behandlingen foregår udelukkende i din browser, så din sikkerhed og dit privatliv er sikret.

Skulle du have spørgsmål om denne applikation, eller andre spørgsmål om FOAF, er du velkommen til at tilmelde dig RDFWeb-dev mailing-listen.

Seneste nyt: Jeg er i øjeblikket i gang med at skrive FOAF-a-Matic Mark 2, et program til oprettelse og vedligeholdelse af FOAF-beskrivelser.

Formularerne

Personligt

Hvem er du, og hvordan kan folk få fat på dig?

Titel (Hr, Fr, Frk osv.)
Fornavn
Efternavn
Kælenavn
E-mail-adresse
Hjemmeside
URL for fotografi
Telefonnummer

Arbejde

Hvor arbejder du?

URL for dit arbejdes hjemmeside
URL med beskrivelse af hvad du laver på arbejdet

Skole

Hvor har du senest gået i skole?

URL for skolens hjemmeside

Venner

Fortæl FOAF-a-matic om nogle af de venner du har. Klik på "Tilføj ven" for at få plads til at angive flere venner. Hvis din ven allerede har en FOAF-beskrivelse, så skriv URL på filen i "Se også"-feltet.

Dan Beskrivelse

Nu da detaljerne er på plads, er du klar til at blive beskrevet i FOAF...

Beskyt e-mail-adresser fra spammere

Hvad nu?

Offentliggør din FOAF-beskrivelse

Dette er den nemmeste del. Tag en kopi af den genererede FOAF-beskrivelse fra boksen ovenfor og indsæt den i en fil. Læg denne fil på din hjemmeside hvor der er offentlig adgang til den -- det er en god idé at kalde den "foaf.rdf", for så kan en søgning på Google hjælpe med at finde FOAF-beskrivelser.

Din FOAF-beskrivelse er nu klar, nu mangler det bare at folk kommer forbi og læser den...

Bliv en del af FOAF-fællesskabet

Det bliver stadig diskuteret hvordan FOAF-beskrivelser skal blive 'opdaget' (dvs. hvordan f.eks. FOAF-robotter finder din beskrivelse). Har du forslag eller gode idéer så send dem endelig til RDFWeb-dev mailing-listen. Der er dog tre muligheder, du kan benytte dig af.

Brug af HTML's link element

Aaron Swartz har foreslået at bruge HTML's link element til at pege på FOAF-beskrivelse, efter samme princip som mange bloggere bruger til at pege på deres RSS-filer. Det skal se ud som sådan:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Henvisninger fra en ven

Den anden anbefalede metode til at få din FOAF-beskrivelse indekseret er at have en anden (typisk en ven) til at pege på den. En FOAF-robot kan således finde nye FOAF-beskrivelser ved at gennemløbe beskrivelser den allerede kender. Du kan sørge for dette ved at f† foretaget de følgende ændringer i en vens FOAF-beskrivelse:

  1. Sørg for at rdf:RDF-elementet indeholder definitionen for RDF Schema, f.eks. som følger: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Du kan nu tilføje links til andre FOAF-beskrivelser ved at indsætte et rdfs:seeAlso-element for hver beskrivelse, som følger: <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.example.com/friends.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Seneste nyt: Hvis din ven allerede har en FOAF-beskrivelse bør du angive den i "See også"-feltet ovenfor. Du kan også henvise en ven til FOAF-a-Matic.

Brug af FOAF-opslagstavlen

En indlysende måde for FOAF-robotter at finde FOAF-beskrivelser på er et centralt katalog af venner. Jeg har flikket en simpel metode sammen kaldet FOAF-opslagstavlen. Kig forbi FOAF-Wikien, redigér FOAFBulletinBoard-siden og tilføj dit navn og et link til din FOAF-beskrivelse.

Ved hjælp af magien fra HTML Tidy og XSLT kan FOAF-robotter som f.eks. Edd Dumbills FOAFbot forstå dette indeks. Besøg FOAFBots hjemmeside hvor der er information om hvordan du kan se den i aktion.

Licensbetingelser

Dette stykke arbejde stilles til rådighed under en Creative Commons Licens.

Creative Commons License


[FOAF Hackery]