FOAF-a-Matic

[Japanese] [French] [Spanish] [Danish] [Swedish] [Greek] [German] [Italian] [Korean] [Trad. Chinese] [Dutch]

Written by Leigh Dodds, vertaald door Ben Dunselman

Inleiding

FOAF-a-matic is een eenvoudige Javascript toepassing waarmee je een vriend-van-een-vriend beschrijving (FOAF = "Friend-of-A-Friend") van jezelf kunt maken. Je kunt meer lezen over FOAF in Edd Dumbill's "XML Watch: Finding friends with XML and RDF" artikel, op de FOAF homepage op RDFWeb, evenals de FOAF vocabulair beschrijving.

In het kort is FOAF een manier om gegevens over jezelf en de mensen waarmee je bevriend bent, in XML en RDF te beschrijven. Hierdoor kan software zo'n beschrijving automatisch verwerken, bijvoorbeeld als onderdeel van een geautomatiseerde zoek-machine, en informatie ontdekken over jou en de gemeenschappen waar je deel van uitmaakt. FOAF heeft de potentie veel nieuwe interessante ontwikkelingen in online gemeenschappen aan te sturen. Ben Hammersely's "Click to the Clique" artikel op de Guardian Unlimited website gaat verder in op die ideeen.

De FOAF-a-Matic wordt ter beschikking gesteld als een snelle en makkelijke manier om je eigen FOAF beschrijving te maken. Vul simpelweg het formulier in op deze pagina en completeer die details die je aan je beschrijving toe wilt voegen. Op z'n minst is het nodig je naam en email adres in te voeren, evenals die van je vrienden/vriendinnen. Het is zinvol een paar vrienden toe te voegen aan je beschrijving (maar voeg er zoveel toe als je wilt). De FOAF 'oogster' zal dan nadat die je FOAF beschrijving heeft geindexeerd, alle vrienden samenbinden in een netwerk van individuen.

N.B.: De informatie die je invult in deze pagina wordt op geen enkele manier gebruikt of opgeslagen. De verwerking vindt alleen plaats in de browser, dus je privacy is verzekerd.

Voor opmerkingen op deze toepassing, of voor vragen over FOAF kun je terecht op de RDFWeb-dev mailing lijst.

Update: Ik ben momenteel bezig de FOAF-a-Matic Mark 2 te schrijven, een desktop toepassing voor het aanmaken en beheren van FOAF gegevens.

De formulieren

Persoonlijk

Enige informatie over jou, en hoe mensen met je in contact kunnen komen.

Titel (Dhr., Mevr., Drs., Mr., etc)
Voornaam
Achternaam
Bijnaam
Je Email Adres
Je Home pagina
Je foto
Telefoonnummer

Werk

Informatie over je werkplek.

Werk Home pagina
Pagina die beschrijft wat je op je werk doet

School

Waar ben je op school geweest?

School Home pagina

Mensen die je kent

Vertel FOAF-a-matic over een aantal mensen die je kent. Klik "Voeg een Vriend toe" voor meer ruimte om meer mensen toe te voegen. Als je vriend(in) al een FOAF beschrijving heeft plaats dan een link in het 'seeAlso' veld.

Generate Results

Nu je alle details ingevuld hebt, ben je klaar om ge-FOAF-ed te worden ....

Beveilig email adressen tegen spammers

En nu?

Publiceer je FOAF beschrijving

Dit is het makkelijke gedeelte. Kopieer de gegenereerde FOAF beschrijving uit de text box hierboven en plak het in een bestand. Zet het bestand op je eigen website op een plek waar het voor publiek toegankelijk is. Het is een goed gebruik dat bestand "foaf.rdf" te noemen zodat een Google zoekopdracht gebruikt kan worden om FOAF bestanden op het web te ontdekken.

Je FOAF beschrijving is nu klaar voor gebruik, je hebt alleen nog mensen nodig die langs komen om het te lezen ...

Deelnemen in de FOAF gemeenschap

Het 'ontdekken' aspect van FOAF (d.w.z. hoe kunnen FOAF toepassingen je beschrijving vinden) is nog een onderwerp van discussie. Stuur je suggesties naar de RDFWeb-dev mailing lijst. In ieder geval zijn er drie mogelijkheden, waarvan je er een paar of allemaal kunt proberen.

Gebruik de Link Tag

Aaron Swartz heeft gesuggereerd de HTML Link tag te laten verwijzen naar FOAF beschrijvingen, op een vergeljkbare manier als waarmee veel bloggers verwijzen naar hun RSS feeds. Zo zou het eruit moeten zien:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Referenties van een Vriend

De andere aanbevolen manier om je FOAF bestand geindexeerd te krijgen is ervoor te zorgen dat iemand anders (een vriend) ernaar verwijst. Een FOAF spider kan dan alle FOAF bestanden doorlopen. Je kunt dit doen door de volgende wijzigingen in je FOAF beschrijvingen aan te brengen.

  1. Voeg aan het rdf:RDF element de RDF Schema namespace toe, als volgt: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Je kunt dan links toevoegen naar andere FOAF beschrijvingen door een rdfs:seeAlso element toe te voegen voor elk extra bestand, als volgt:
  3. <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.voorbeeld.nl/vrienden.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Update: Als je vrienden al een FOAF beschrijving hebben, neem dat dan op in het 'seeAlso' veld in het formulier hierboven. Je kunt ook een vriend naar de FOAF-a-matic verwijzen

Gebruik het FOAF Bulletin Board

Een voor de hand liggende manier voor toepassingen om FOAF beschrijvingen te ontdekken, is een registratie bij te houden. Ik heb een eenvoudige manier hiervoor namelijk het FOAF Bulletin Board. bezoek eenvoudigweg de FOAFWiki, en wijzig de FOAFBulletinBoard pagina en voeg je naam toe en de link naar je eigen FOAF beschrijving. Ik heb de mijne al toegevoegd als voorbeeld.

Het toepassen van de magie van HTML Tidy en XSLT betekent dat toepassingen zoals Edd Dumbill's FOAFbot die index kunnen verwerken. Bezoek de FOAFBot home pageina voor informatie over hoe de bot in actie te zien.

Licentie

Dit werk is gelicenseerd onder de Creative Commons License.

Creative Commons License


[FOAF Hackery]