FOAF-a-Matic

Författat av Leigh Dodds. Översatt av Erik Stattin

Introduktion

FOAF-a-Matic är en enkel Javascript-applikation som låter dig skapa en FOAF ("Friend-of-A-Friend" eller "Vän-till-En-Vän")-beskrivning av dig själv. Du kan läsa mer om FOAF i Edd Dumbills artikel "XML Watch: Finding friends with XML and RDF" på hemsidan för FOAF hos RDFWeb, liksom beskrivningen av FOAF-vokabulären.

I korthet är FOAF ett sätt att beskriva dig själv - ditt namn, din e-postadress och de personer du är vän med - genom att använda XML och RDF. Detta låter mjukvara hantera dessa beskrivningar, kanske som en del av en automatiserad sökmotor, för att hitta information om dig och de gemenskaper som du deltar i. FOAF skapar möjligheter att driva en ny intressant utveckling i online-gemenskaper. Ben Hammersleys artikel "Click to the Clique" för webbplatsen Guardian Unlimited utforskar dessa idéer ytterligare.

FOAF-a-Matic finns för att du snabbt och enkelt ska kunna skapa din egen FOAF-beskrivning. Gå helt enkelt igenom formulären på den här sidan och lägg till de uppgifter som du vill ha med i din beskrivning. Som minimum måste du lägga till ditt namn och din e-postadress, och likadant för de vänner som du lägger till. Det är värt att lägga till några vänner till din beskrivning (men lägg till så många som du vill) så att när en FOAF-skördare indexerar din FOAF-beskrivning så kan den knyta ihop er som ett nätverk av individer.

Anmärkning: ingen av den information som du skriver in på den här sidan används eller lagras på något vis. Hanterandet sker helt och håller på klient-sidan, så att din integritet kan garanteras.

Om du har kommentarer till den här applikationen, eller har ytterligare frågor om FOAF, varför inte gå med i e-postlistan RDFWeb-dev?

Uppdatering: Jag arbetar för närvarande med att skriva FOAF-a-Matic Mark 2, en skrivbordsapplikation för att skapa och hantera dina FOAF-data.

Formulären

Personligt

Lite information om dig och hur andra kan kontakta dig.

Titel (Herr, Fru, Doktor, etc)
Förnamn
Efternamn
Smeknamn
Din e-postadress
Hemsida
Din bild
Telefonnummer

Arbete

Information om där du arbetar.

Arbetets hemsida
Sida som beskriver vad du arbetar med

Skola

Var gick du i skolan?

Skolans hemsida

Människor du känner

Tala om för FOAF-a-Matic om några människor som du känner. Klicka på "Fler vänner" för att få mer utrymme att lägga till fler människor. Om din vän redan har en FOAF-beskrivning, placera då en länk till den i fältet "Se också".

Skapa resultat

Nu har du fyllt i alla uppgifter och är beredd på att förvandlas till FOAF...

Skydda e-postadresser från spam

Och nu?

Publicera din FOAF-beskrivning

Det här är den enkla biten. Kopiera helt enkelt den skapade FOAF-beskrivningen från textrutan ovan och klistra in den i en fil. Lägg filen på din webbplats någonstans där den är publikt åtkomlig. Det är en bra idé att döpa filen till "foad.rdf" för då kan en Google-sökning användas för att hitta FOAF-filer över hela webben.

Din FOAF-beskrivning är nu färdig, och nu behövs bara att människor kommer och läser den...

Kom med i FOAF-gemenskapen

Hur FOAF ska "upptäckas" (dvs. hur FOAF-anpassade applikationer ska hitta din beskrivning) är ett område som fortfarande diskuteras. Om du har förslag så skicka dem till e-postlistan RDFWeb-dev. Det finns emellertid tre möjligheter. Du kan pröva en av dem eller alla.

Använda Link-taggen

Aaron Swartz har föreslagit att man ska använda HTML-taggen Link för att peka på FOAF-beskrivningar, på samma sätt som många bloggare pekar på sina RSS-flöden. Så här skulle det se ut:

<link rel="meta" type="application/rdf+xml" title="FOAF" href="foaf.rdf" />

Hänvisningar från en vän

Det andra rekommenderade sättet att få din FOAF-fil indexerad är att låta någon annan (dvs. en vän) peka på den. En FOAF-spindel kan då klättra efter alla FOAF-filer. Du kan åsadkomma detta genom att göra följande ändringar i din FOAF-beskrivning:

  1. Ändra rdf:RDF-elementet för att lägga till namnrymden för RDF Schema, som följer: <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:foaf="http://xmlns.com/foaf/0.1/" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#">
  2. Du kan sedan lägga till länkar till andra FOAF-beskrivningar genom att lägga till ett rdfs:seeAlso-element för varje ytterligare fil, som följer:
  3. <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.example.com/friends.xrdf"/> <rdfs:seeAlso rdf:resource="http://www.ldodds.com/webwho.xrdf"/>

Uppdatering: om dina vänner redan har FOAF-beskrivningar, lägg då till dem i "Se också"-fältet i formuläret ovan. Du kan också Hänvisa en Vän till FOAF-a-Matic

Använda FOAF-anslagstavlan

Ett självklart sätt för applikationer att hitta FOAF-beskrivningar är om det finns ett register över människor. Jag har kokat ihop ett enkelt sätt att göra detta på, kallad FOAF-anslagstavlan. Besök FOAFWikin och redigera sidan FOAFBulletinBoard och lägg till ditt namn och en länk till din FOAF-beskrivning. Jag har lagt till min redan som du kan använda som ett exempel.

Genom att använda magiken hos HTML Tidy och XSLT kan applikationer såsom Edd Dumbills FOAFbot hantera detta index. Besök hemsidan för FOAFBot för mer information om hur du kan se hur det fungerar.

Licens

Det här verket är licensierat under en Creative Commons-license.

Creative Commons License


[FOAF Hackery]